När jag kom till La Paz stod jag i kö med en lagom fransk fransman som med godtagbar skrytsamhet berättade att han skulle träffa president Evo Morales inför en expedition de skulle göra ut i saltöknen. Upplägget var en samaktivitet med den bolivianska staten med syfte att hitta och utvinna litium i saltöknen. Saltet i dess nuvarande form är inte helt rent utan innehåller stora mängder mineraler, bland annat litium, och just litium spås en framtida roll lika framträdande som den olja innehar idag, i det att det brukas i produktionen av hybridbilar. Många tror att Bolivia framöver kommer att överta Venezuelas dominerande ställning i regionen då uppskattningsvis hälften av världens kända litiumtillgångar finns i saltöknen.
Det ligger en liten by alldeles vid saltbrynet, vars invånare helt och hållet ägnar sig åt brytning och salthantverk.
Ungefär 25.000 ton salt bryts årligen, och priset det därefter betingar ligger på ungefär 30 centimos per kilo, i runda slängar 35 öre. Saltet torkas i stora ugnar före användning och export, och under denna process frigörs mer eller mindre gifta ångor och mineraler. Den ständiga exponeringen för dessa hälsorisker har lett till en medellivslängd bland saltarbetarna på ungefär 50 år.
Öknen är som tidigare nämnts i storleksordningen Skåne och har en tjocklek på omkring 150 meter. Allt är platt, platt och vitt, vitt. Bitande skarpt ljus och det behövs inte många minuter på slätten för att bränna skinnet av näsan. Mitt ute i ingenting dyker det upp en klippansamling som kallas för Fiskön.
Bland klipporna växer uråldriga kaktusar, över 1000 år gamla, och utsikten från klipporna bjuder på fascinerande ljusskådespel med saltet i bakgrunden.
No comments:
Post a Comment