Starten går från byn Polvorin, som i sig var värt ett besök för sin genuinitet. Första etappen påminde om Marocko. Varmt och torrt, gul och röd jord, kaktusar och torftig buskvegetation. Ett moln av mjukhet lindar in de öron som till vardags brottas med en taggig ljudmatta av stress och trafik. Långsam lunk, timme efter timme, med pauser för att beundra utsikten eller för att lägga märke till att vegetationen skiftat från heltorr till halvtorr och efterhand kom att innehålla mer grönt och frodigt.
Nyckeln till framgång hette vätska. Vatten skulle det gå att finna på vägen var det sagt, men källan vi slutligen kom fram till var inte mer än en grönaktig göl. En mager och barfota venezuelan låg förnöjt på en klippa och sippade ur sin flaska, som var fylld med det missfärgade vattnet. Jag såg honom aldrig igen.
Första dagsetappen slutade vid en nationalparkvaktsstation (puh). Där gick det att dricka vatten, laga mat och slå upp tält på någorlunda slät mark. Jag fyllde min vattensäck och smög upp på en kulle med högt gräs där jag duschade av mig bland myror och ljuset av den nedåtgående solen. 1700 meter över havet blev det snabbt kyligt, riktigt kyligt.
Vi lade oss lite avsides i gräset och tittade upp på ett hav av stjärnor. Mer stjärnor än mörker. Det där uttrycket ”mjölkvit” får plötsligt en innebörd när man lämnar storstadens ljusföroreningar bakom sig. Och jag som trodde att det inte ens fanns några stjärnor i Venezuela.
Jag tände stearinljus jag hade med mig, vi bröt bröd i mörkret och var väldigt nöjda med livet, och med att vara varmt klädda och otörstiga.
Dag 2 började som dag 1, fast på betydligt högre höjd och därför kyligare. Morgonljuset var fantastiskt.
Strax försvann stigen in i skogen, in i djungeln. Och det var verkligen DJUNGEL. Under nära 10 timmar hade vi naturen så tätt inpå oss att det inte gick att se mer än ett par meter åt sidorna. En artrikedom som förvirrar mig, eftersom jag inte lyckas skapa system eller ens känna igen blommor, gräs eller ormbunkar.
Ständigt fuktig mark och jord, utan regn, även om det faktiskt föll några droppar på oss, som sig bör i en regnskog. Myrstigar skär över människostigar, autostrador med bladmyror som ingen vågar trampa på. Förhistoriska monsters rosslande andhamtning visar sig vara blad, stora som lakan, som sakta gnids mot varandra. Det ångar om mig i den svala luften där jag trampar fram. Insekters dova surrande. Fåglars metalliska pipande. Fallande blad som virvlar till markmen, och som enligt sägnen bryts ner på bara ett par timmar. Ljuset som silar in är blått, hårt och otillräckligt.
Jag är inte vidare förtjust i djungeln. Det romantiska skimmer den omges av i vår europeiska kultur är falskt. Djungeln är hård, ogästvänlig, påträngande och dunkel. Ingen plats finns för vila. Inga gläntor att mysa i. Inga växter eller djur att lita på. Men det fanns gott om gott vatten att dricka, och det erbjuds tid till inre reflektion samt ett ypperligt vandringsklimat.
När stigen gått nedför ett ansenligt antal timmar dök de första kakao- och bananplantorna upp vid sidan av stigen. Och vips delade djungeln på sig och släppte fram ett par skraltiga små hus byggda av lera. Härifrån såg vi ända till havet och till byn Chuao.
Vandringen som kvarstod sluttade ganska brant neråt och vi var åter omgivna av torr macchia och rödgul jord. Dessa sista 2-3 timmar tog jag mig an Titis packning, vilket visade sig vara en betydligt tuffare uppgift än vad jag trott. Väl framme vid floden vid bergets fot darrade benen ordentligt.
Vi kom fram alldeles lagom före skymningen. Köpte en öl i en bambuhydda och satte oss på marken och såg när eldflugorna tände upp. Badade i det ljumma mörkret och lät strömmen skölja av oss resterna av damm, djungel och ansträngningar. Temperaturskillnaden mellan bergets topp och dess fot var slående. Hårt slående.